Druga w tym roku Strefa Rodzica została przekazana!
Pacjenci Wojewódzkiego Szpitala dla Nerwowo i Psychicznie Chorych im. dr Józefa Bednarza w Świeciu od 23. czerwca 2021 roku mogą spędzać czas w nowych przestrzeniach.

Strefa Rodzica powstała na VII Oddziale dla dzieci. Pomimo trudności, powodowanych pandemią, program społeczny „Strefa Rodzica. Budimex dzieciom” trwa nieprzerwanie od 2013 roku. Dzięki tej realizacji, z przyjaznej i kolorystycznie stonowanej przestrzeni będzie mogło skorzystać nawet 300 dzieci rocznie.

„Strefa Rodzica. Budimex dzieciom” jest ogólnopolskim projektem społecznym, prowadzonym i w całości finansowanym przez firmę Budimex SA. Celem projektu jest tworzenie specjalnych miejsc na dziecięcych oddziałach polskich szpitali, w których udogodnienia i kreatywne rozwiązania będą sprzyjały procesowi hospitalizacji oraz skracały czas rekonwalescencji.

Wojewódzki Szpital dla Nerwowo i Psychicznie Chorych w Świeciu mieści się w zabytkowym XIX-wiecznym kompleksie i jest najstarszą i najdłużej działającą placówką w Polsce. Realizacja 36. Strefy była powierzchniowo największa i jednocześnie pierwsza, przy której zostały zaadaptowane tylko powierzchnie starego korytarza. Dodatkowo, realizacja ta dotyczyła najwyższych przestrzeni, ponieważ zabytkowe sklepienia sięgały prawie pięciu metrów wysokości.

„To już 36. Strefa, którą przekazujemy w ramach programu społecznego „Strefa Rodzica. Budimex dzieciom”. Realizacja w Świeciu była dla nas wyjątkowa, nie tylko ze względu na usytuowanie w pięknym, XIX wiecznym budynku, ale także potrzeby pacjentów. Z uwagi na profil placówki, odwiedziny bliskich są rzadsze, a kreatywne rozwiązania zastosowane podczas adaptacji przestrzeni korytarzowych musiały być ściśle dostosowane, tak aby dostarczały poczucie spokoju. Przekazana przez nas nowa Strefa będzie miejscem spotkań pacjentów, którzy spędzą tam czas po zajęciach szkolnych oraz terapeutycznych.” – mówi Aldona Orłowski, Dyrektor Biura Rekrutacji, Rozwoju i Komunikacji w Budimeksie. 

Inspiracją do aranżacji przestrzeni było morze, dlatego też kolorami przewodnimi są odcienie błękitu, beżu i bieli, co będzie miało kojący wpływ na młodych pacjentów. Zaadaptowane zostały przestrzenie starego korytarza, razem prawie 120 metrów kwadratowych. Ściany pokryto płytami PCV oraz naklejkami. Na oknach zamontowano błękitne okiennice. Odnowione zostały drzwi, na których dodatkowo pojawiły się tabliczki z nazwami gabinetów. Powstała duża, zabudowana szafa, która pomieści między innymi: telewizor i materiały szkolne. Na ścianach dodatkowo zawisły tablice na rysunki. Przestrzenie korytarza uzupełnione zostały o niezbędne meble, czyli stoły, krzesła i inne siedziska. Ze Strefy Rodzica w Świeciu będzie mogło skorzystać nawet 300 beneficjentów w skali roku. 

W myśl idei programu, w ostatnim etapie prac remontowych wzięli udział wolontariusze Budimeksu. W dniu finału, 36. Strefa została oficjalnie przekazana, a przed budynkiem Oddziałów X i VII zorganizowane zostało spotkanie prasowe.

Program jest realizowany i w całości finansowany przez firmę Budimex SA.